Loading

Jean

Installation

Jean is in de trein te bezoeken via de smartphone van de reiziger. Het werk is geïnspireerd op een manifest van Jean Tinguely, waarin hij oproept onze horloges weg te gooien en de minuten en uren naast ons neer te leggen. Met de spoorwegtijd werd in 1885 voor het eerst een universele klok geïntroduceerd, die plaatselijke lokale tijden verving aan boord van de trein. Vandaag treedt Jean op als tijdwaarnemer en staat ons toe de (klok)tijd te vergeten voor de duur van één reis. 

Context

Jean is gemaakt in het kader van EUROPALIA Trains & Tracks en in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen. De toegang tot Jean was te vinden via de elektronische billboards op de Nederlandse treinstations en via de informatieschermen in de treinen. Op 22 maart 2022 is het project gelanceerd in de Koninklijke Wachtkamer van Centraal Station Amsterdam.

In samenwerking

Ehud Neuhaus, Yvonne van Versendaal, Elowise Vandenbroecke, SoAP Maastricht, EUROPALIA Trains & Tracks, Nederlandse Spoorwegen, NMBS, C-TAKT, Workspace Brussels, De Grote Post, Marie-Ève Tesch, Liz Morrison

Getoond

2022  22 mrt – 15 mei  Europalia Trains & Tracks, Nederlandse Spoorwegen, NMBS (NL/BE)
2023  31 jan – 12 feb  Beyond the Black Box, Nederlandse Spoorwegen (NL)

 

Posted by

Reageren is uitgeschakeld.