Loading

Finisterre

Installatie

Kaap Finisterre ligt in Spanje, aan zee. De Romeinen dachten dat daar de aarde ophield. De installatie Finisterre speelt zich af tijdens zonsondergang, aan een (water)rand en laat de toeschouwer liggend – enigszins schuin en met het hoofd gekanteld – uitkijken over het water, naar de horizon en de lucht.
De installatie begint in een afgesloten ruimte en leidt vervolgens naar een zitplek op zo’n 30 meter van de kade. Hier luisteren bezoekers via een koptelefoon naar de stem van een performer die voor hen aan de waterrand zit. De stem neemt hen mee naar het einde van de wereld, dat zich vanavond hier bevindt, achter deze horizon. Acht minuten later – de tijd die het licht van de zon nodig heeft om op aarde te komen – ontmoeten performer en bezoeker elkaar aan de waterrand.

Wanneer de toeschouwer weer overeind komt, en opnieuw van perspectief kantelt, heeft er een volgende bezoeker plaatsgenomen in de verte op eenzelfde hoogte. Beide staan op en kruisen elkaar op weg naar, en weg van, het einde.

Inspiratie

“Voor het project heb ik me enigszins verdiept in de ‘waarnemingshorizon’. Dit is een term die beschrijft tot waar onze waarneming reikt. Ik vond het interessant dat deze grens niet absoluut maar relatief is en, afhankelijk van persoon, plaats en tijd, verschuift. Tijdens het maakproces werd de eerste foto van een zwart gat gemaakt. Verder kunnen we nu nog niet kijken. Ooit waren de Romeinen ervan overtuigd dat ze het einde van de aarde hadden gevonden. Ik stel me voor dat het beangstigend moet zijn geweest, te hebben geweten dat zich daar ‘de rand’ bevond. Tegelijkertijd misschien geruststellend. In deze tijd staat de kilometerpaal ‘0’ wel in Finisterre, maar het besef van de reikwijdte van het universum is duizelingwekkend en de vraag waar – of wat – het einde is, net zo actueel.”

 

Pers

Het is een beleving van nog geen half uur die je blik op de omgeving volledig kantelt – het voelt werkelijk alsof je dat water en die stad nog nooit eerder hebt gezien, en de suffige skyline van Amsterdam is ineens magistraal.
(…)
Finisterre overvalt je met de schoonheid van het alledaagse en dwingt je te vertrouwen op iets wat aanvankelijk angst inboezemt.

Sander Janssens in Theaterkrant | 8 jul 2019

Lees hier de volledige recensie.

De aarde is rond, dat is duidelijk, want ik krijg het gevoel dat haar bol aan de andere kant verder gaat. En ik zie het licht langzaam dunner en dunner worden naarmate de zon ondergaat. Terwijl mijn gids me met rust laat maar me nog steeds niet helemaal verlaat terwijl ze een kalmerende hand op mijn been legt, kijk ik alleen maar omhoog naar de lucht en de wolken. Een zwerm vogels vliegt er scherp over heen. Ik heb zelden zoiets moois gezien!
(…)
Met een simpele greep verandert Rita Hoofwijk’s Finisterre letterlijk ons, het perspectief van de kijker op de wereld, zodat men zich uiterst zintuigelijk bewust wordt van de grootsheid van de natuur en de kwetsbare vergankelijkheid van de mens.

Mette Garfield in Bastard Blog | 20 sept 2021

Lees hier de volledige recensie (Deens).

In samenwerking

Felix Schellekens, Erik van de Wijdeven, David Weber-Krebs, Annefleur Schep, Daan Simons, Tim Bogaerts, Charlot van der Meer, Julie Helsen, Hannah Boer, Eja Due, Annika Lewis, Morten Nielsen, SoAP Maastricht, Metropolis, IN SITU

Getoond

2019  5 – 14 jul  Over het IJ Festival, Amsterdam (NL)
2020  afgelast  Theater Aan Zee, Oostende (BE)
2020  afgelast  Metropolis, Kopenhagen (DEN)
2021  15 – 19 sept  Metropolis, Kopenhagen (DEN)

Posted by

Reageren is uitgeschakeld.