Loading

Without

Installatie

Without is een route door een winkelstraat in de avond, buiten openingstijd. De performance speelt zich af aan de hand van twaalf leegstaande panden. Elke lege ruimte heeft een eigen scène in de vorm van een gechoreografeerd lichtplan. Twee performers lopen voor de toeschouwers uit. Zij gaan enkele panden binnen en belichten telkens het landschap van de leegte, gebruik makend van zaklampen of – waar mogelijk – het licht in de panden zelf. De toeschouwers kijken door de ruiten naar binnen. Ze zien tegelijkertijd de sporen van wat er eens was en de (architecturale) kwaliteit die de ruimte nu heeft.

Op het speakersysteem van de binnenstad wordt ondertussen een audiofragment afgespeeld dat elementen benoemt uit de omgeving waar de bezoekers zich op dat moment bevinden. 

 

Context, Aanleiding

“In het najaar van 2018 ben ik uitgenodigd om terug te keren naar de stad waar ik ben opgegroeid en hier een werk te maken in de openbare ruimte. Een week voor de residentieperiode begint, overlijdt mijn nichtje in een tragisch ongeluk op twintigjarige leeftijd, in Sittard. Ik kom haar overal tegen in deze plek waar ik was weggegaan en waar zij nu voor altijd zal blijven.

De binnenstad van Sittard kampt net als veel kleine en middelgrote steden in Nederland met leegstand. Het valt op hoe geprobeerd wordt de leegte te verhullen; etalages zijn gevuld met grote posters, de lichten in de panden zijn uitgedaan en er hangen doeken die de ruimtes kleiner, minder diep, minder leeg doen lijken. Without doet een poging in de leegte te kijken.”

Reflecties

Als onderdeel van deze residentie schreef ik drie reflecties op het werkproces en mijn terugkeer naar de stad waar ik opgegroeid ben.

In samenwerking

Antwan Cornelissen, Hidde Aans-Verkade, Charles Pas, Hannah Loewenthal, Ron Bernstein, Studio Noto, Gemeente Sittard-Geleen, Soap Maastricht, VIA ZUID

Getoond

2018  15 – 17 dec  Sittard (NL)

Posted by

Reageren is uitgeschakeld.