Loading

Without You

Installatie

Without You is een auditieve, live installatie die zich zowel afspeelt in een donkere ruimte met de grootte van een telefooncel, als op een (variërende) externe locatie. Via een telefonische verbinding wordt er contact gemaakt met de bezoeker. De verbinding is eenzijdig en voor de duur van het gesprek – door de bezoeker bepaald – wordt er live verslag gedaan van dat wat er gebeurt in een (buiten)wereld zonder hem/haar. Deze verslaglegging door de maker verglijdt van een natuurgetrouwe beschrijving van haar omgeving, via omgevingsgeluiden naar het punt waar de bezoeker alleen nog hoort hoe zij aan de andere kant van de lijn actief deelneemt aan het leven om haar heen.

 

Studio K, KANAL – Centre Pompidou

Voor Studio K (de webradio van Kanal – Centre Pompidou) werd de performance omgezet in een radioprogramma bestaande uit vier afleveringen. Gedurende één dag, in de ochtend, de middag, de avond en de nacht liep Rita Hoofwijk door de straten van Brussel. Ze kwam terug met een notitieboek en recorder gevuld met beelden om naar te luisteren, via een live mix in de studio.

Inspiratie

“Voor de specifieke context van het festival Beyond the Black Box wilde ik een installatie maken die zich in een black box afspeelt en tegelijkertijd op locatie. Een inspiratiebron hiervoor was een telefooncel met een ‘windtelefoon’. Deze bevindt zich in Japan en is daar geplaatst na de Tsunami in 2011. Het gebruik van deze windtelefoon vormt een unieke manier om te kunnen rouwen. De telefoon heeft geen andere kant van de lijn. De gesproken woorden worden via de wind naar de afwezige ander gebracht. Ik heb me voor deze installatie afgevraagd hoe het moet zijn om deze telefoon te gebruiken, en om mee te kunnen luisteren aan de andere kant van de lijn.”

Domein voor Kunstkritiek

Hoofwijk beschrijft een wereld die doorgaat – ook zonder mij. Haar terugkerend without you is als een spreuk die mijn tijdelijkheid bevestigt. Maar terwijl Hoofwijk steeds spreekt over daar waar ik niet ben, ben ik constant daar. Zo maakt ze mij in mijn afwezigheid gek genoeg meer aanwezig.
(…)
Terwijl ik me schuilhoud in mijn black box, ontmoet Hoofwijk het toeval. Ze loopt winkels in, staat in de rij voor een club, neemt een foto van een toerist… ik ben steeds haar stiekeme toehoorder. De passanten die zij beschrijft, worden performers in een locatie voorstelling met / zonder mij.
(…)
In Without You kan ik niet ingrijpen of iets doen, ik ben volledig anoniem en toch sta ik centraal in deze performance. Want hoewel Hoofwijk me niet kan zien of horen, ben ik toch degene die de tijd die wij samen delen, bepaalt. Zo lijkt de tijd heel even van mij te zijn.

Lies Mensink | 7 apr 2020

Lees hier de volledige tekst

<-

Het gemis veronderstelt altijd een object of subject van gemis. Zonder jezelf zijn klinkt dan als een contradictio in terminis. Deze omkering wordt bespeeld in de performance Without You.
(…)
Hoewel een luistertelefoon op het eerste zicht lijkt te gaan om eenrichtingsverkeer qua communicatie tussen de performer en de bezoeker, voelt dit toch niet zo aan. Het narratief doet immers de hele tijd een appel op mij als luisteraar. Misschien is luisteren dan ook de essentie van het ontmoeten van de ander. 

Siebren Nachtergaele | 7 apr 2020

Lees hier de volledige tekst

Met Without You neemt Rita Hoofwijk haar publiek een voor een via de telefoon mee in een realiteit waarin die toeschouwer zelf afwezig is, maar wel beschreven krijgt wat er aan de andere kant van de lijn te zien is. In mijn geval/gevoel werd die afwezige niet mezelf, maar een ander iemand. Het is dat het precies zo aanvoelde toen mijn man inmiddels jaren geleden overleed: de wereld draaide verder, hij zou achter de schermen blijven meekijken. Zoiets. En sowieso sprak ik er al die jaren nog mee. Hoeveel persoonlijker kan een voorstelling worden?

Mia Vaerman | 7 apr 2020

Lees hier de volledige tekst

In samenwerking

Breg Horemans, Vinny Jones, Tim Bogaerts, David Weber-Krebs, Guy Gypens, Magali Halter, SoAP Maastricht, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, KANAL-Centre Pompidou

Getoond

2020  5 – 8 feb  Beyond the Black Box, de Brakke Grond, Amsterdam (NL)
2021  4 – 7 feb  Studio K, KANAL – Centre Pompidou, Brussel (BE)

Posted by

Reageren is uitgeschakeld.