Loading

facing faces

Installatie

facing faces is een installatie waarin een rol met portretten wordt afgespeeld, als een analoge film. De portretten doen denken aan de pasfoto’s die we nemen voor officiële documenten. Elke foto krijgt een of meerdere ondertitels die vertellen hoe het gezicht werd gelezen. De beschrijvingen bieden een kader, richten de blik naar de kijker en blijven incompleet. 

Het tweede deel van facing faces bestaat uit een archief dat de gezichten van de bezoekers toont, gepaard met beschrijvingen van hoe ze elkaar hebben gezien en zelf zijn bekeken.

Reflectie

“De aanleiding voor facing faces was de vondst van een pasfoto van een vreemde. De afstandelijkheid van de foto intrigeerde me. De geportretteerde is verplicht zijn/haar ogen geopend te houden, maar kijkt niet echt. In facing faces zijn de eerste foto’s op de rol afstandelijk. Naarmate de performance vordert lijken de gezichten je steeds meer aan te kijken. Ze worden beweeglijker, iemand knippert of is in het midden van een zin. Het is een momentopname, het zijn de foto’s voor- en na de geschikte pasfoto. 

De gezichten op de rol zijn mensen die ik tegen ben gekomen in mijn leven. Van een goede vriend tot aan de jongen die het eten bezorgde tijdens het maken van de portretten. Het is geen afspiegeling van de maatschappij, het zijn niet alle mensen. Het ging me ook niet om (voor)oordelen, maar eerder om het opmerken en volgen van de gedachten die onherroepelijk opkomen wanneer je naar iemand kijkt en om de relatie tussen beeld en woord.”

In samenwerking

Vivian Keulards, Milan Meeuse, Jasper Delbecke, Studio Noto, Tim Bogaerts, SoAP Maastricht, Atelier Provinciaal Domein Dommelhof, Festival Cement, VIA ZUID, Stichting Brand Cultuurfonds

Getoond

2017  21 – 26 mrt  Festival Cement, Den Bosch (NL)
2017  25 – 26 apr  Ainsi, Maastricht (NL)
2017  16 – 19 aug  Zomerparkfeesten, Venlo (NL)
2017  20 – 27 aug  Cultura Nova, Heerlen (NL)
2017  14 – 17 sept  Grand theatre, Groningen (NL)
2018  14 – 17 dec  Winternights, Maastricht (NL)
2018  5 febr  Het Huis Utrecht, Utrecht (NL)
2018  2 – 12 aug  Festival Boulevard, Den Bosch (NL)
2018  22 – 23 sept  C-TAKT Festival, Genk (BE)
2018  27 okt  Brainwash festival, Brakke Grond, Amsterdam (NL)
2018  22 – 24 nov  Jonge Harten Festival, Groningen (NL)
2019  11 nov  Full Moon Focus: In Frames, Brussel (BE)

 

 

Posted by

Reageren is uitgeschakeld.