Loading

223m

Performance

223m is een repetitieve wandeling door de stad, beginnend in een koele, witte ruimte; een station van waaruit bezoekers op eigen initiatief in en uit de performance stappen. Er wordt een witte stip geplaatst op de kraag van de jas van elke deelnemer. Bezoekers worden gevraagd tijdens de wandeling te focussen op de stip van hun voorganger, die de toegang tot de ervaring biedt.
Er is de mogelijkheid een tussentijdse ronde van 223m door te brengen in de witte ruimte, of tot maximaal vier uur aan één stuk mee te wandelen in de van lengte wisselende resem van bezoekers en makers, verbonden door concentratie.

 

Context

“223m is gemaakt binnen de context van het festival Beyond the Black Box en is het resultaat van een samenwerking tussen transdisciplinaire makers Johannes Bellinkx, Breg Horemans, Nick Steur, Benjamin Vandewalle en mijzelf. Aangezien we alle vijf individueel verbonden zijn aan productieplatform SoAP (Space oriented Artistic Practice), hebben we elkaars praktijken van dichtbij gevolgd. 223m is het eerste werk dat ook door ons samen gecreëerd is.”

 

Pers

Je concentreert je op die stip voor je. Je focust. Niet wegdromen. Het is nog licht buiten. De stip wordt licht, of eigenlijk lucht. De lucht is bijna wit, de stip wordt lucht, er loopt een lijn door de stippen van lucht. Of nee, de stippen, die nu leeg zijn van binnen, lopen niet alleen door als een lijn, maar zijn verbonden met alles om je heen, alle negatieve ruimte, en op die manier loopt er nu lucht door de stoet.
(…)
Het achterhoofd van de man die voor je loopt, begint je bekender voor te komen dan dat van een goede vriend. Je bent nu één met degene voor je en achter je, de lucht verbindt je aan de anderen alsof jullie samen in een vacuümpakket zitten. Pure concentratie.
Dat is het bizarre effect van het werk 223m.

Josje Kerkhoven in Rekto:Verso | 26 feb 2019

Lees hier het volledige artikel

Het is een mooi voorbeeld van hoe een eenvoudige, maar zorgvuldig voorbereidde geste een boel kan losmaken bij iedereen die even doorzet met zijn engagement als toeschouwer.

Fransien van der Putt in Theaterkrant | 9 feb 2019

Lees hier de volledige recensie

In samenwerking

Johannes Bellinkx, Breg Horemans, Nick Steur, Benjamin Vandewalle, SoAP Maastricht, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Getoond

2019  7 – 9 febr  Beyond the Black Box, de Brakke Grond, Amsterdam (NL)
2020  5 febr        Beyond the Black Box, de Brakke Grond, Amsterdam (NL)

Posted by

Reageren is uitgeschakeld.